Diamanter

Diamanter er dannet i 140-190 kilometers dybde under et enormt tryk og er gennem diatremer (kraterrør) blevet ført op til jordskorpen. Diamanterne findes i bjergarten kimberlit.

En stor del af verdens diamanter kommer fra Sydafrika og Congo, Sibirien, Indien og Brasilien.

Værdifastsættelse

Værdien af en diamant fastsættes på baggrund af ”De fire C`er”

Carat: En karat er 0,20 gram, og målet stammer fra kernen i frugten fra Johannesbrød. I gamle dage anvendtes kernerne som vægtenhed for diamanter. De fleste diamanter er ret små (1 karat eller mindre), men i sjældne tilfælde kan man opleve endog meget store diamanter.

Clarity: Klarhed. Næsten alle diamanter indeholder små partikler(inklusioner), som er kommet ind i diamanten, da den blev skabt af naturen. Jo færre partikler, der er i en diamant og jo mindre de er, jo højere er prisen. Det skyldes, at partiklerne dels kan begrænse den måde som diamanten kan slibes på dels, at partiklerne kan forvrænge lysgennemstrømningen i diamanten, så den bliver mindre klar at se på. Omvendt er inklusionerne også beviset på, at det er naturen der har skabt diamanten og at enhver diamant er et unika.

Colour: Farve. Diamanter findes i alle farver, men langt de fleste er svagt gullige eller brunlige. De helt klare diamanter er mere sjældne og derfor også mere kostbare. Fancy diamonds er diamanter, som har en helt speciel farve som blå, rød eller pink. De er ekstremt sjældne og meget kostbare. Mange af de kostbareste og mest kendte diamanter i verden er fancy diamonds.

Cut: Slibning. Uden slibning er diamanten en kedelig sten. Det er slibningen, som bringer skønheden frem i diamanten. Derfor har slibningen afgørende indflydelse på diamantens værdi.

Confidence

Er de fire C´er nok til at vurdere en diamant ?

Nej, faktisk opererer man med det femte C – Confidence.

Her tænker man på den tillid der skal være mellem de involverede parter. Den er ekstremt vigtig og er baggrunden, for at vi kun handler diamanter igennem vores faste leverandør, der har adgang til alle verdens diamant børser, og er medlem af WFDB – World Federation of Diamond Bourses.